Klockaren 23

Från Bevaringsprogram
Version från den 27 november 2018 kl. 15.13 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Klockaren 23
1klockaren23.jpg
Klockaren 23
Information
AdressLundavägen 6
Byggnadsår1870-tal
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Marken ingick tidigt i Klockaren 30. Befintligt hus är huvuddel av en trelängad gård som tidigare även omfattade två parallella uthuslängor. Dessa har tidigare skurits av i samband med Lundavägens breddning. Boningshuset följer den ganska tungt trafikerade genomfartsvägen från Lund. Den har två entrédörrar åt gatan. Fasaden är nu vitputsad och står på putsad, svartmålad sockel. I huset har under 1900-talets första hälft under olika perioder inrymts bageri och kafé vilka förestods av ”caféidkerskan” Anna. Det har varit smedja där smedlärlingen Henning arbetade som även benämns cykelreparatör respektive elinstallatör. Även elfirma har inrymts här. Dessa olika företag drevs av husägarna, familjen Nordström i flera generationer.

Runt taket följer profilerade gesimser. Frontespis vars sidor har klätts med panel, som på senare tid har målats röd, finns centralt placerad i båda riktningar. Fönster och dörrar är målade röda. Över entréerna finns överljus med spröjs i äldre och yngre utformning. Fönstren är av tvåluftstyp med mittpost eller har tre luft. Vindsvåningens fönsterkarmar har målats vita i kontrast mot den röda träpanelen. Taket har åt söder ett litet gjutjärnsfönster. Under 1990-talet var fasaden målad i rosa. I vinkel mot boningshuset står en avkortad del av den ena uthuslängan med gaveln mot gatan. Den är ihoplänkad med boningslängan vid takfoten. Taket är här nyligen plåtklätt.

I boningshusets förlängning finns ett uthus i röd tegel med sadeltak från 1920-tal som tidigare har utgjort brygghus och smedja. Här är några fönster i äldre utformning kvar, som på gaveln är murade med stickbåge och innehåller sex rutor. Under november -04 läggs puts på den röda tegelfasaden och taket beläggs med ny plåt; svart och med pannliknande utseende.

Bevarandesynpunkter

Huset har burit kulturhistoriska värden tillsammans med ett flertal samhällsfunktioner som smedja, bondgård, bageri. Det helhetsintryck och kunskapsvärde som manifesteras i huset och gården är en bra grund för bevarandeplaner. Även som synintryck vid infarten till Dalby är huset ett värdeladdat objekt för bevarande och skydd. Byggnaden representerar också den traditionella skånska längan med uthusflygel, om än avkortad, respektive sidolänga.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda