Ideon - Pålsjö UV - Industrimiljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Version från den 20 mars 2018 kl. 16.21 av David Foisack (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Studentkåren 4
StudentIM2.JPG
Akademiska Hus
Information
NamnFd Hugo Nordström Handsk & Garverifabrik i Lund.
FaktaÄldsta fabriken ritad 1919 av den i Lund flitigt anlitade Alfred Persson. Expanderade under mellankrigs- och efterkrigstiden. Verksamheten lades ner 1965. Utgör idag förvaltningskontor för Akademiska hus.
OmrådeIdeon - Pålsjö
MotivLäder- och handskindustrin var stor i Lund och i Skåne, denna byggnad är visserligen kraftigt ombyggd men utgör ett gott exempel på återanvändning av industribebyggelse.


Studentkåren 2, kv. Syret, kv Vätet
VatetIM14.JPGSyretIM11.JPG
Kv. Vätet & Kv. Syret
Information
NamnIDEON
FaktaIdeon grundades 1983 för att utgöra en forskningsby knuten till LTH. Här ska utvecklingsföretag inom teknologiområdet ges möjlighet att växa och bli redo att möta marknaden. Arkitekt Peter Torudd/Anshelmgruppen.
OmrådeIdeon - Pålsjö
MotivArkitektur som ger fysisk form åt Sveriges första forskningsby.


Forskaren 1
ACBIIM5.JPG
Information
NamnFd Pharmacia
FaktaArkitekt Christer Liljevall 1990. Anläggningen byggdes till 1997.
OmrådeIdeon - Pålsjö
MotivExempel på den snabbt expanderande sektorn bioteknik. Arkitektoniskt en anläggning som vill sticka ut och väcka uppmärksamhet och därför intressant som tidsfenomen.


Reuterdahl 6 och 8
AstraIM6.JPG
Information
NamnFd. Draco
FaktaDe första byggnaderna ritades av Jan-Erik Lund/Sören Nielsen vid Kjessler och Mannerstråle. Anläggningen har sedan dess kontinuerligt expanderat. Under perioden 1978-1995 anlitades samma arkitekter genomgående, HJS Arkitekter i Stockholm.
OmrådeIdeon - Pålsjö
MotivDet mest dominerande läkemedelsföretaget i Lund, etablerat på platsen 1960. Arkitektonisk helhet, som hålls samman av det gula teglet och betoningen av horisontaliteten, ytterligare understruket med gångbrosystemet ovan mark.