Gärdet 10

Från Bevaringsprogram
Version från den 23 april 2019 kl. 14.52 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Gärdet 10
Gardet 10.png
Gärdet 10
Information
AdressKorsgatan 7
Byggnadsår1876, omb 1934, 1954
ByggherreMurgesäll C. Dyberg
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Envåningshus, tillbyggt 1934 med frontespis och takkupor. Tegelfasaden är rödmålad med markerade, vitmålade fogar. Sexrutade, vita fönster och brun pardörr med överljusfönster. Garageport från 1954. Taket är täckt med eternitplattor.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

I kvarteret Gärdet finns fyra äldre gatuhus kvar. Gatuhuset på Gärdet 10 är ett envåningshus, byggt av tegel som målats rött. Fönster och karmar är sekundära, garageporten i den västra delen byggdes år 1954. Gårdshuset byggdes även det år 1876 och är samtida med gathuset. Fasaden är av rött tegel med kryssförband och sockeln är belagd med slät grå puts. Takbeläggningen är av svart papp på ett pulpettak. Fönstren är vita, tvålufts med spröjs troligen sekundära, och omfattningen är stickbågig. Dörrarna är av trä, grönmålade och kan vara original i fasaden. Byggnaden kan ha byggts som vagnslider, stall eller verkstad används nu som uthus. Gården innehåller delar som lagts med kullersten, gräsmatta och äldre fruktträd.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda