Saxo 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Saxo 1
Saxo 1.png
Saxo 1
Information
AdressSölvegatan 8
Byggnadsår1886, gårdshus 1886 och 1897
Byggherreskomakaremäst. H J Ekberg
Arkitekt1886 Henrik Sjöström
Garage.
Innersta gårdshuset.
Gårdshus.
Ä:e foto/Kulturen.

På tomten ligger tre byggnader innanför varandra. Gathuset i rött maskinslaget tegel har en centralt placerad entré med helfransk pardörr och ett numera igensatt överljusfönster. Entrén flankeras av två risaliter med kreneleringar upptill. Våningslist och gesims med tandsnittsfris. Under fönsterna på bottenvåningen en slät list, medan de på övervåningen har försetts med fönsterbänkar och murade bågar, de i risaliterna något mera arbetade. Nya fönster, målade ljust grönblå. Sadeltaket är pappklätt och hörnen markeras av tureller. På gårdssidan en ursprunglig tegelaltan med balkong på taket. I källaren fanns 1925 en mjölk- och en diverseaffär. Den flyttades upp 1929 då körporten i norr gjordes om till butikslokal. På varje våning en sexrumslägenhet och en något mindre. På vinden fanns vid vardera gaveln en mindre lägenhet. En av lägenheterna på övervåningen lär vara i originalskick med dekorationsmålning i taket, kakelugnar osv.

Innanför gathuset ligger en envåningslänga i rött maskinslaget tegel med samma sorts tandsnittsgesims som på gathuset. Åt väster två symmetriskt placerade helfranska pardörrar med glas i överdelen och höga cementtrappor. En del av de ursprungliga, grönmålade fönsterna med lösa innanfönster, vädringsruta och dekorativa gångjärn är bevarade. Sadeltak med gult tegel. Från början fanns det tre lägenheter på bottenvåningen och på vinden ett enkelrum vid vardera gaveln. Resten av vinden har senare inretts och huset används nu av naturgeografiska institutionen.

Längst in på tomten ligger ett i det närmaste kvadratiskt hus från 1897 i gult maskinslaget tegel. Den breda gaveln som vetter mot de andra husen, har en tegeluppbyggnad som markerar taknocken och en centralt placerad, brunmålad helfransk pardörr med glas i överdelen. Gesimsen har samma utformning som på de övriga husen. Ursprungliga brunmålade fönster. Sadeltaket med ståndränna är täckt med äldre, rödmålad, korrugerad plåt. Åt sydväst en grönmålad träveranda vars gavel upptas av ett stort, småspröjsat fönsterparti med rundbågar upptill. Från början var huset inrett till bostäder men används nu av byggnadsstyrelsens hantverkare.[nutidsuppdateras]

Tomten är lummig med häckar som avgränsar trädgårdar till de olika husen. Där finns även ett garage i gult maskinslaget tegel med pulpettak. Det byggdes som stall, troligen 1889 och har på ena sidan små tureller i hörnen.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda