Källbo

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Arkivet 4
Kallbo.png
Källbo
Information
NamnKällbo
AdressArkivgatan 3-7, Brunnsgatan 9
Byggnadsår1935-36, tillb. 1973-74
ByggherreLunds stads Fattigvårdsstyrelse, 1973 Lunds kommun
ArkitektJohn Anchert, 1973 Carl-Ossian Klingspor
Entré
Lunds nya ålderdomshem är så vackert och omsorgsfullt inrett, att det verkligen gör intryck av ett hem och inte en anstalt.
— SDS 24/10 1936

Längan utmed Arkivgatan är uppförd i brunt helsingborgstegel med listverk och dekorationer i gjuten, granitimiterande cement. Sadeltak med rött tegel och horisontellt utskjutande, profilerad takfot i cement. Regelbundet placerade, rödmålade tvåluftsfönster med enkelt profilerade omfattningar. Den centralt placerade entrén har en fernissad fyllningsdörr med glasrutor och ett skärmtak i cement, buret av dekorativa konsoler. Däröver ett stort trapphusfönster med något mera arbetad omfattning. På baksidan är mittpartiet förhöjt till en tredje våning. Ursprungligen innehöll huset 22 dubbelrum och blott tre enkelrum. I anslutning till cementbalkongerna på sydgaveln fanns dagrum/matsalar. På vinden låg ett rum med sovalkov för husmodern samt två rum för hennes fyra kvinnliga biträden. Huset byggdes 1966 om till ett inackorderingshem med 21 platser i enkelrum.

I vinkel mot den äldre byggnaden uppfördes 1973-74 en länga klädd med ljusbrunt tegel. Sadeltak med rött tegel och utkragad, plåtinklädd takfot. Rödmålade fönster med smal vädringsluft upptill och framför nederdelen en ram av fyrkantsrör. Mot gården i söder är större delen av fasaden förhöjd till en tredje våning och där finns även en sutterängvåning med till större delen glasad fasad, inredd till samlingssal och terapirum.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda